overige lesideeën

KONINGSSPELENBORDSPEL

Een leuke activiteit voor in de klas of gymzaal of, nu we niet naar school kunnen, voor thuis. Ik ga het binnenkort met mijn klas online spelen.

 

 

Wat heeft ieder kind nodig?

- 1 of 2 dobbelstenen

- een pion (of een ander voorwerp waarmee je je kunt verplaatsen op het bord).

 

Dit spel kun je op verschillende manieren spelen.

1. Elke speler begint op 'start'.

Je gooit met de dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt hoe vaak je de oefening moet uitvoeren. Je zou het moeilijker kunnen maken door het aantal ogen standaard keer vijf te doen.

Het spel is afgelopen wanneer een speler op of voorbij 30 is.

2. Elke speler begint op 'start'. Je gooit met de eerste dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt hoeveel stapjes je vooruit mag op het bord. Daarna gooi je met de tweede dobbelsteen. Het aantal ogen op deze dobbelsteen vermenigvuldig je met het aantal ogen op de eerste dobbelsteen (bijv. 4 x 3). Zo wordt er bepaald hoe vaak je de oefening moet uitvoeren.

Het spel is afgelopen wanneer een speler op of voorbij 30 is.

 

Je kunt het spel hier downloaden.

 

Succes!

 


KRAAK DE CODE

Elke leraar doet wel eens impulsaankopen voor zijn of haar klas. Ik durf daarom ook niet uit te rekenen hoeveel geld ik heb uitgegeven voor mijn werk. Om eerlijk te zijn, interesseert het mij ook niet zo, want als ik weet dat het iets toevoegt aan mijn lessen en ik het veel ga gebruiken, kan ik heel blij zijn met zo'n aankoop! Zo kocht ik ook ooit bij een bouwmarkt een kluis om bij mijn lessen te kunnen gebruiken. Je kunt het echt bij heel veel vakken inzetten en de kinderen vinden het ook nog eens hartstikke leuk. Zeker als ze weten dat er een beloning in zit! Wil je een paar suggesties zien? Lees hier dan verder.

DAGRITMEKAARTEN

Voor de bovenbouw heb ik een set dagritmekaarten ontworpen in schoolbordstijl. Je kunt hier de kaartjes van de basisvakken downloaden. 

De laatste tijd krijg ik veel vragen van leerkrachten om extra dagritmekaarten te maken. Door de hoeveelheid vragen, kan het wat langer duren dan je misschien verwacht. Ik probeer binnen vijf dagen te reageren. 


AFSCHEID GROEP 8: BIECHT

Voor de afscheidsavond laten wij onze leerlingen in groep 8 altijd een vragenlijst invullen over de klas. Bij elke vraag maken ze een top 3 van klasgenoten op wie de vraag het meest betrekking heeft. Uiteraard mogen ze zichzelf ook plaatsen in deze top 3.

Tijdens de afscheidsavond presenteren we de uitslag als een 'Wist je dat...'. Daarbij zorgen we er wel voor dat alle kinderen natuurlijk een keer genoemd worden.

 

De vragenlijst kun je hier downloaden.